Tekielja

EvergreenMusic.nl

 

 

Ben Zuur en Henk Puister

De band Tekielja is ontstaan uit het duo Ben Zuur (zang en gitaar) en de accordeonist Henk Puister. Dit duo timmert al jaren aan de weg in het streektaalcircuit en is bekend van RTV Noord. Hun eerste grote succes was het nummer Mien Damster Toren gevolgd door het gevoelige nummer Leg dien heufd mor op mien scholder (He’ll have to go van Jim Reeves). Naast de vele optredens door de jaren heen wilde het duo wel iets anders, wat geresulteerd heeft in de band Tekielja. Het duo is trouwens nog steeds actief en te boeken als duo.

 

 

Tekielja

Tekielja is een band uit het Noorden van het land die voornamelijk Mexicaanse volksmuziek (de zgn. Tex Mex music) ten gehore brengt. Tex-Mex is een afkorting van Texas Mexico. Oorspronkelijk komt deze prachtige muziek waarbij de accordeon de boventoon voert uit deze grensstreek. Een hoogtepunt voor Tekielja was het optreden in een uitverkochte Oosterpoort in het voorprogramma van de Mexicaan Flaco Jimenez.

Tekielja bestaat uit zanger/gitarist Ben Zuur, accordeonist Henk Puister, drummer Kees Zee, bassist Tjark Kuiper en sologitarist Joop de Raaf.

 

Tekielja heeft 3 cd’s en 1 dvd in eigen beheer uitgebracht. Respectievelijk de cd’s Wakker worden, Tou mor en Doe bist goud. In juli 2006 is de band Tekielja met hun eerste DVD GRUNNEGS GOLD uitgekomen.

 

De DVD GRUNNEGS GOLD bevat 11 groningstalige nummers, met prachtige beelden van stad en ommeland. Als extra nog drie bonus nummers.

 

Leden van de band:

 

Ben Zuur

Ben Zuur begon op zijn achtste met muziekles aan de muziekschool in Delfzijl.

Hij speelde veel voor zichzelf en kwam na enige jaren in een skiffle band terecht, de Sodatown Skiffle Group (zie ook de Noordelijke Pop encyclopedie).

 

Na enige jaren van stilte rondom Ben begon hij aan een solocarrière, hij kwam echter vrij vlot de accordeonist Henk Puister tegen tijdens een optreden op een boot van de Zonnebloem.

 

Ben nam vervolgens enige jaren zangles (Elisa van Duinkerken en Chris Verhoog) en ontdekte dat hij talenten had om te componeren en teksten te schrijven (o.a. Mien Damster toren, Leg dien heufd mor op mien scholder, t Is Winter, Delfziel Delfziel, De keunk van de stad).

 

Ben vormt al jaren samen met Henk Puister het duo Ben Zuur & Henk Puister. Ben is de oprichter en drijvende kracht van de band Tekielja.

 

 

Henk Puister

Henk Puister begon op zijn achtste met muziekles op de pas opgerichte muziekschool in Delfzijl. Na een jaar Algemene Muzikale Vorming en daarna nog een jaar Blokfluit koos hij uiteindelijk voor het accordeon.

 

Toen zijn studie op het voortgezet onderwijs ten einde liep vroeg zijn muziekschoolleraar dhr. Orsel of hij zijn muziekstudie niet voort wilde zetten aan het conservatorium. Na het toelatingsexamen aan het Groninger Conservatorium werd de studie vervolgd bij dhr. E. Spelde. Hier hield hij zich voornamelijk bezig met de moderne twintigste eeuwse klassieke muziek. Wat wel iets totaal anders is als de muziek die hij nu maakt in de band "Tekielja". In 1981 studeerde hij af aan dit conservatorium en begon te werken als docent aan Muziekschool Westerkwartier te Leek en het I.C.O. (Instituut voor Creatieve Ontwikkeling) te Assen.

 

Tijdens zijn opleiding aan het conservatorium was Henk ook al druk aan het experimenteren met elektronische muziekinstrumenten. In die periode werden deze instrumenten steeds beter en ook betaalbaarder. Om deze ontwikkeling goed bij te kunnen houden volgde hij in 1990 een opleiding aan het conservatorium in Enschede voor elektronische toets instrumenten. Heden ten dage is hij naast accordeondocent dan ook werkzaam als leraar Keyboard/Synthesizer.

 

Daarnaast staat hij elke week te dirigeren voor het accordeonorkest Neptunus.

De band "Tekielja" is met zijn vrolijke Tex Mex klanken en uitdagende virtuoze accordeonpartijen naast al deze bezigheden dan ook een welkome afwisseling.

 

 

 

Joop de Raaf

Toen ik twaalf jaar was, ging ik vaak met mijn oudste broer mee naar de repetities van zijn band, die voornamelijk nummers van The Shadows en The Spotnicks speelde. Ik was zo gefascineerd door hun gitarist en de muziek van The Shadows, dat ik ook gitaar wilde spelen. Op mijn dertiende kreeg ik een gitaar en probeerde zover als dat kon de solo’s van The Shadows na te spelen. Na een jaar leerde ik voor het eerst een paar akkoorden van een kameraad van mijn broer. Boeken over akkoorden waren in die tijd niet te krijgen. Toen ik Jimi Hendrix voor het eerst hoorde vond ik er geen bal aan, maar na een jaar werd hij mijn grootste idool. Verder ben ik geїnspireerd door Eelco Gelling, Santana, Alvin Lee, Johnny Winter etc. Op mijn vijftiende speelde ik voor het eerst in een Beatgroep. We speelden over oude radio’s en bandrecorders. In de loop der jaren heb ik in allerlei bands gespeeld met verschillende muziekstijlen, o.a. Blues, Rock, Funk, Top 40 etc.

 

In mijn hart ben ik Bluesgitarist en daarom ben ik blij dat Tekielja ook Blues in het repertoire heeft. In augustus kwam ik via de Rijn bij Lobith ons land binnen en kreeg daar van de burgemeester een kanskaart. Ik kon gelijk verder naar Barteljorisstraat en indien ik langs start kwam kreeg ik de mogelijkheid om met Tekielja een optreden te verzorgen. Na een paar optredens als invaller ben ik nu vast bendelid c.q. crimineel bij Tekielja.

 

In het dagelijks leven werkte ik in het magazijn van Gecon BV een groothandel in centrale verwarming. Ik kwam daar met mijn collega’s en de klanten aan de balie de zogenaamde baliekluivers altijd tot een zekere amusatie. De amusatiewaarde bij Tekielja staat 10 op de schaal van Richter waardoor ieder bendelid met veel enthousiasme speelt tijdens de optredens.

 

Als jouw enthousiasme net zo groot is als die van de bandleden, kom dan langs bij een optreden van Tekielja.

 

Tjark Kuiper

Tot mijn 17e jaar was ik echt gek van voetbal. Ik kreeg echter last van een knie waardoor sporten uit den boze was. Via mijn tante die er ook voor had gezorgd dat ik ging voetballen, ging ik trompet spelen in een muziekkorps.

 

Dit heeft een kleine 2 jaar geduurd waarna ik trompettist/zanger werd in dansorkest “The Ballroom Combo” en later, in 1965, getransfereerd werd naar dansorkest “The Modern Quintet”. In deze periode werden “The Beatles” en “The Rolling Stones” waanzinnig populair en kon ik mij met goed fatsoen niet langer met een trompet op de Bühne vertonen.

 

Ik ging basgitaar studeren en ben dat instrument tot op heden trouw gebleven. Ik heb ook na die jaren 60 in diverse bands gespeeld: “The Saints”, “The (Red) Flames”, “Take Five”, “Orkest John Hoekman”,”Fair Play”.

 

In 1990 ben ik gestopt met het top-40 werk. Ik ben me meer gaan verdiepen in jazz en aanverwante muziek. Daarna kwam TEKIELJA in beeld. Momenteel speel ik in een aantal bands: in ”TEKIELJA”, “Tune Up” (jazz combo) en “The New Mean Swing Machine” (bigband) op basgitaar. In “The Millrose Jazzband” (New Orleans jazzband) speel ik trompet en in “De Kuiperband” (New Orleans jazzband) speel ik de Bes-bas (blaasbas). In Tekielja speel ik op basgitaar en zing ik 2e stem.

 

Kees Zee

Om drummer te kunnen worden heb ik op m’n 13e drumlessen genomen. Ik heb ongeveer een jaar les gehad. Daarnaast luisterde ik veel naar muziek en speelde met cd’s mee. Alhoewel ik veel drummers heel erg goed vind, was er nooit echt een drummer die voor mij als voorbeeld diende. Ik volgde zo m’n eigen weg in de muziek. Al snel kwam ik in allerlei amateurbandjes terecht, die voornamelijk Rock-muziek maakten. Ook nu nog behoren de Rolling Stones en U2 tot mijn favorieten.

 

In mijn vrije tijd speel ik bij de band: Jolly Jumpers waarmee ik af en toe wel eens optreedt. De muziek die we maken noemen we zelf Pret – Punk, maar country behoort ook tot ons repertoire. Ondanks het feit dat we deze muziek puur voor de lol spelen, hebben we toch een cd gemaakt. Meer voor onszelf, niet met de bedoeling om deze uit te brengen.

 

Het was echter Tjark Kuiper die het tij deed keren. Bij Tekielja was behoefte aan een reservedrummer en zodoende bracht hij mij in contact met de band. Dat was in 1997. Ik werd inderdaad reservedrummer, maar daar bleef het niet bij. Inmiddels hoor ik bij de vaste bezetting en is mijn stem te horen in de backing vocals. De goede sfeer die er heerst binnen de band en het plezier wat we tijdens het spelen met elkaar hebben, maken drummen bij Tekielja erg plezierig. Ik hoop dat we in deze bezetting nog lang muziek mogen blijven maken en daarom luidt mijn motto: GEWOON DOORGAAN.